Dünyanın En Zengin 10 Siyasetçisi

Şüphesiz ki politika, etki sağlayan güçlü bir araçtır ve birçok kişi, bu vasıtasıyla toplumda güçlü figürlere dönüşmüştür. Güçlü olmalarının yanı sıra, kendi servetlerini de önemli ölçüde artırmışlardır. Onlar sayesinde, bazı politikacılar—özellikle tanınmış, güçlü ve etkili olanlar—dünyanın nasıl şekilleneceğine dair söz sahibi olma fırsatına sahiptir.

Bir politikacının gelirinin çoğu maaşından gelir, ancak aynı zamanda net değerini artıran varlıkları veya yan işletmeleri de olabilir. Ancak tüm politikacılar düşük bir ücret kazanmaz; belirli bir avuçları, milyarlarca dolarlık bir servet biriktirmiş, bunun içinde villa koleksiyonu, otomobil koleksiyonu ve diğer türde gayrimenkulleri bulunanlar vardır. Servetlerinin çoğu, kaynağın tam olarak değişken olduğu aile fonlarından gelir.

10. Mohammed Bin Salman Al Saud – $10 Milyar Dolar

Suudi Arabistan’ın Veliaht Prensi, Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Mohammed Bin Salman Al Saud’dur. Mohammed Bin Salman, annesinin altı çocuğunun en büyüğü ve Kral Salman Bin Abdulaziz’in yedinci oğludur. Fahda Bint Falah Al Hithlain, annesi, Kral Salman Bin Abdulaziz’in üçüncü eşidir.

Ayrıca Mohammed Bin Salman, Siyasi ve Güvenlik İşler Konseyi ile Ekonomik ve Kalkınma İşler Konseyi’nin başkanlığını yapmaktadır.

9. Sheikh Mohammed Bin Rashid Al Maktoum – $14 Milyar Dolar

Şeyh Mohammed Bin Rashid Al Maktoum, Birleşik Arap Emirlikleri’nin Başkan Yardımcısı, Başbakanı ve Savunma Bakanı unvanlarının tamamına sahiptir. Ayrıca Dubai Emirliği’nin başındadır. 2006 yılında kardeşi Maktoum Bin Rashid Al Maktoum vefat ettikten sonra başkan yardımcılığı görevini üstlendi. Birleşik Arap Emirlikleri’nin eski başkanı Şeyh Khalifa Bin Zayed Nahyan’ın vefatının ardından kısa bir süreliğine başkanlık görevini üstlendi. Aynı zamanda tanınmış bir emlak geliştiricisi olarak da bilinmektedir.

8. Sheikh Khalifa Bin Zayed Nahyan – $18 Milyar Dolar

2004 yılında, Birleşik Arap Emirlikleri’nin ilk başkanı Zayed Bin Sultan Al Nahyan’ın en büyük oğlu olan Sheikh Khalifa Bin Zayed Nahyan, babasının Abu Dabi lideri olarak yerine geçti.

Ancak babasının vefatından sonraki ikinci gün, Yüksek Konsey onu Birleşik Arap Emirlikleri’ni yönetmek üzere seçti. Bu tarih, 3 Kasım 2004’tü. Sonuç olarak, Abu Dabi ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin liderliğini Mayıs 2022’deki vefatına kadar üstlendi.

7. Salman Bin Abdulaziz Al Saud – $20 Milyar Dolar

Suudi Arabistan’ın şu anki devlet başkanı Kral Salman Bin Abdulaziz Al Saud’dur. Şu anda Kral Abdulaziz’in 25. ve en yaşlı sağ kalan oğlu konumundadır. Kral Salman, yarı kardeşi Kral Abdullah’ın vefatının ardından 23 Ocak 2015 tarihinde tahta geçti.

Ayrıca, Riyad’ın vali yardımcılığı görevini üstlenmeden önce 48 yıl boyunca (1963-2011) Riyad’ın valisi olarak görev yaptı. Daha sonra Savunma Bakanı olarak atanmıştır. 2012’de veliaht prens oldu.

6. Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah – $20 Milyar Dolar

Hassanal Bolkiah, 1967 yılından bu yana Brunei’nin 29. ve şu anki Sultanı ve Yang di-Pertuan’udur. Brunei’nin 1984 yılında Birleşik Krallık’tan bağımsızlığını kazanmasından bu yana ülkenin başbakanı olarak görev yapmaktadır.

5. Prince Alwaleed Bin Talal Alsaud – $22 Milyar Dolar

Suudi işadamı, yatırımcı, hayırsever ve kraliyet ailesi üyesi Prens Alwaleed Bin Talal Alsaud. 2008 yılında Time Dergisi tarafından yayımlanan Dünyanın En Etkili 100 Kişisi listesine dahil edildi.
Prens Alwaleed, Lübnan’ın ilk Başbakanı Riad Al Solh’un ve Suudi Arabistan’ın ilk hükümdarı Abdulaziz’in torunudur.

4. Sheikh Mansour Bin Zayed Al Nahyan – $30 Milyar Dolar

Sheikh Mansour Bin Zayed Al Nahyan, Birleşik Arap Emirlikleri’nden (BAE) bir politikacı ve işadamıdır. Sheikh Khalifa Bin Zayed Nahyan’ın üvey kardeşi olup Birleşik Arap Emirlikleri’nin Başbakanı ve Cumhurbaşkanlığı İşleri Bakanıdır. Bu, onun Abu Dabi kraliyet ailesinin bir üyesi olduğunu göstermektedir. Sheikh Mansour’un sahibi olduğu Abu Dhabi United Group (ADUG). Şu anda, yaklaşık 30 milyar dolarlık bir net değere sahip olarak, dünyanın en zengin politikacılarından biridir.

3. Maha Vajiralongkorn – $30 Milyar Dolar

Şu anda Tayland Kralı olan isim Maha Vajiralongkorn’dur. Babasının 13 Ekim 2016’da ölümünden sonra, Tayland hükümeti onun saltanatının başladığını ilan etti. 64 yaşında tahta çıkan Vajiralongkorn, Tayland’ın tahta çıkan en yaşlı onuncu hükümdarı oldu. Bu olay 2015 yılında gerçekleşti.

Şu anda Kral Maha Vajiralongkorn, dünyanın en zengin hükümdarıdır. 30 milyar dolarlık bir net değere sahip olarak, dünyanın en zengin politikacıları arasında üçüncü sıradadır.

2. Micheal Bloomberg – $56 Milyar Dolar

Michael Bloomberg, Amerika Birleşik Devletleri’nden bir politikacı ve işadamıdır. Bloomberg, Bloomberg L.P.’nin CEO’su ve kurucu ortağıdır. New York City’nin eski belediye başkanı olarak, Michael Bloomberg oldukça popülerlik kazanmıştır.

Belki de farkında değilsiniz, ancak Bloomberg LP’nin kurucu ortağıdır ve şirketin %88’lik hissesine sahiptir. Şirket, ancak 10 milyar dolar gelir elde etmektedir. 56 milyar dolarlık bir net değere sahip olarak, dünyanın en zengin ikinci politikacısıdır.

Medford, Massachusetts’te büyüyen Bloomberg, hem Harvard Business School’u hem de Johns Hopkins Üniversitesi’ni tamamlamıştır. Profesyonel kariyerine mali aracı kuruluşu Salomon Brothers’ta başlamış ve 1981’de kendi şirketini kurmuştur. Finansal yazılım, bilgi ve medya sağlayıcısı olarak bilinen ve Bloomberg Terminal’i ile tanınan Bloomberg L.P. şirketidir.

1. Vladimir Putin – $70 Milyar Dolar

70 milyar dolarlık bir servete sahip olan Vladimir Putin, dünyanın en zengin politikacısıdır. Şu anda Rusya Devlet Başkanı olan Putin, şu anda ikinci dönemini Rusya’nın başkanı olarak geçirmektedir. Putin, yıllar içinde tartışmalı bir imaj geliştirmiştir. Putin, dünyanın en güçlü ve zengin politikacılarından biri olarak kabul edilmektedir. 2024 yılında 70 milyar dolarlık bir net değere sahip olacaktır.

1991 yılında Saint Petersburg’da siyasi kariyerine başlamadan önce, Putin 16 yıl boyunca KGB dış istihbarat görevlisi olarak görev yapmış ve albay rütbesine yükselmiştir. 1996 yılında, Boris Yeltsin’in yönetimine katılmak amacıyla Moskova’ya taşındı. Putin, kısa bir süre Federal Güvenlik Servisi (FSB) direktörlüğü ve Güvenlik Konseyi sekreterliği görevlerini üstlendikten sonra, Ağustos 1999’da Rusya’nın başbakanı olarak atanmıştır.

Putin, Yeltsin’in ayrılmasının ardından Rusya’nın geçici başkanlığını üstlendi. Dört aydan az bir süre sonra bu göreve doğrudan seçilen Putin, 2004’te yeniden seçim kazandı.

Putin, 2008’den 2012’ye kadar Dmitri Medvedev’in başkanlığında bir kez daha başbakanlık yaptı. Bu sefer, anayasal sınırlamalara uyabilmek adına üst üste iki dönemden fazla devlet başkanlığı görevinde bulunamayacağı kuralına uymak amacıyla bu görevi üstlendi.

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir